We Template
De briefing
“ Wat is de volgende mogelijkheid voor WeTransfer om creatives te ondersteunen in hun werk met klanten door middel van een creative productivity product? “
De huidige situatie
Bij de gegeven ontwerp vraag hebben wij drie eisen gekregen, namelijk: ‘De oplossing staat op zichzelf, maar werkt ook met andere WT-producten.’, ‘Focus op regelmatiger gebruik, in plaats van incidenteel.’ en ‘Houd de huidige realiteit van distributed work in het oog.’. Uit het onderzoek van wat wij hebben gedaan, kwam naar voren dat multimedia ontwerpers worstelen met het vragen van feedback aan hun opdrachtgever. Hier steken ze veel tijd en moeite in, maar vaak tevergeefs. Het kost teveel onnodige tijd om feedback te vragen. Wij hebben de vraag na ons onderzoek van Wetransfer daarom eerst veranderd naar: ‘ Hoe kunnen wij multimedia ontwerpers helpen om sneller en efficiënter te werken in samenwerking met de opdrachtgever?
De gewenste situatie
Wij geloven dat tijd kostbaar is en daarom willen wij deze beschermen doormiddel van efficiëntie. Door meer onderzoek te hebben verricht hebben we een betere gewenste situatie kunnen creëren door de gevonden behoeftes en wensen hier verder in te verwerken. Door middel van onderzoek hebben wij gezien dat Multimedia ontwerpers makkelijk en efficiënt feedback willen vragen en ontvangen. Ze raken hier nu veel tijd aan kwijt. Met onze visie willen wij multimedia ontwerpers ondersteunen in de samenwerking tussen collega’s en opdrachtgever. Om de handeling van het vragen en ontvangen van feedback te vereenvoudigen en zodat geen een multimedia designer meer vastloopt. Met behulp van feedback templates die speciaal zijn gericht op jouw gemaakte product of dienst willen wij dit bereiken.
Mijn rol
Tijdens dit proces heb ik verschillende taken opgenomen. Ik hierbij geholpen met onderzoeken naar de doelgroep om erachter te komen wie zij zijn en om ze zo goed mogelijk te begrijpen. Hiervoor heb ik verschillende onderzoek methodes gebruikt zoals: Laddering interviews & observaties. Door dit onderzoek heb ik de doelgroep helemaal kunnen vormen tot een persona. We konden ze nu goed begrijpen. Dit is essentieel voor het uitvoeren van goede UX-design.
Voor het maken van de prototypes heb ik mijn ontwerpkeuzes kunnen baseren op het onderzoek wat gedaan is over de doelgroep. Ook is het van belang dat de prototypes nog steeds worden getest bij deze doelgroep. Hierbij heb ik ook verschillende methodes gebruikt zoals usability testing, ABC testing.
Het proces
Met de deskresearch wilden wij een beeld krijgen van de producten van WeTransfer, wie creative professionals zijn, wat de doelgroep vindt van WeTransfer en wie de concurrenten zijn van WeTransfer.
In de onderzoeksfase zijn we als team samengekomen om een enquête in elkaar te zetten. Dit hebben we gedaan om algemene informatie over de doelgroep te verzamelen, zoals hoe de werkzaamheden van creatieve professionals eruitzien en wat voor tools ze gebruiken. Door middel van onze laddering interviews hadden we al kwalitatieve informatie verzameld, daarom hebben we nu voor een enquête gekozen. Ook hebben we de doelgroep opgezocht. Hierbij heb ik interviews kunnen afnemen om de doelgroep beter te leren kennen. Ik wilde hier vooral achter komen wat hun pijnpunten waren in hun werkproces. Van de informatie die ik met mijn team heb vergaard over de doelgroep heb ik een persona kunnen opstellen.
Het proces
Low fidelity prototype
Na het maken van het eerste prototype hebben wij deze bij de doelgroep getest. Er is voor gekozen om het prototype in figma te maken. Dit prototype is nog niet klikbaar. Voor het testen bij de doelgroep hebben wij gebruik gemaakt van usability testing. Hardop denken, vragen om functies aan te geven, vragen om uit te leggen wat waarvoor dient. Hiermee konden we zien of alle functies duidelijk waren.
ABC testing
Het idee was er , templates gebruiken om gemakkelijk feedbackk te sturen naar verschillende opdrachtgevers. Maar hoe konden we dit het beste vormgeven zonder dat er veel chaos werd gecreeerd tussen alle verschillende opdrachtgevers/templates. Om dit goed te categoriseren hebben wij met een ABC-test getest wat de doelgroep het meest overzichtelijk vond werken.
Iteratie 2, mid fidelity prototype
Na alle feedback verwerkt te hebben uit iteratie 1 hebben wij een clickable prototype gemaakt in Figma. Hierbij willen wij vooral erachter komen of de flow van het prototype duidelijk is voor de doelgroep. En ook hier wordt gelet op juiste plaatsing van functies.
Iteratie 3
Nu het prototype goed functioneerde en duidelijk was bij de doelgroep zijn we overige functie gaan toevoegen zoals een inlog pagina en intro. Ook hebben we aandacht aan de vormgeving gegeven.
Iteratie 4, high fidelity prototype
Nu we alle feedback hebben verwerkt van alle iteraties en de vormgeving hebben gemaakt, hebben we een eind product kunnen neerzetten. Volledig werkend in Figma.
Het Resultaat
Veel emails versturen naar je opdrachtgever waarbij je aangeeft waar je feedback op wilt en toch veel onnodige informatie terugkrijgt. Veel onduidelijke communicatie tussen designer en opdrachtgever. Door middel van template kan je een feedback template versturen naar je odprachtgever. Hierdoor krijg jij specifiek feedback op de zaken die jij belangrijk vind.