Beleef de nacht
De briefing
Voor design challenge 8 heb ik gekozen om mee te werken aan de opdracht voor Provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag. Het leek mij erg interessant om iets te doen voor de provincie omdat ik hier al mijn gehele leven in woon. Ook betrok het onderwerp de natuur. Dit vind ik ook een interessant onderwerp waar ik mijzelf graag mij bezig houd. Het doel dat ons team heeft opgesteld is: “Mensen verbinden met de natuur in de stad en het leven van de vleermuis d.m.v. immersive tech”. Hierbij staat de vleermuis centraal.
De huidige situatie
Vleermuizen in de stad ervaren verschillende obstakels en moeilijkheden. Door de isolatie van huizen met spouwmuren verdwijnen er steeds meer plekken waar de vleermuis zich kan terugtrekken. Geluid en lichtoverlast zijn andere factoren die de vleermuis laten verplaatsen van omgeving. De mens is in feite de grootste bedreiging voor de vleermuis. Het imago van de vleermuis kan wel een boost gebruiken, vleermuizen worden vaak beschouwd als onhygiënisch, eng en mysterieus. De mens is zich niet bewust over wat de vleermuis voor goede rol speelt in het ecosysteem.
De gewenste situatie
Mensen in de omgeving Den Haag leren meer over de vleermuis op een speelse wijze, hierdoor creeeren we een klein moment van bewustzijn. Daarnaast bieden we hulpmiddelen/ informatie die de mensen kunnen toepassen om de levenskwaliteit van de vleermuis te verbeteren/ ondersteunen. Door het meer bewust worden over de rol van de vleermuis zullen met mensen meer rekening houden met deze dieren en zal het leven van de vleermuis makkelijker maken.
Het maken van een verplaatsbare container met een immersive room, neemt je volledig mee in het leven van een vleermuis. Speel hier missies en leer de obstakels en levensomstandigheden kennen & wordt geintroduceerd in waarom de vleermuis zo belangrijk is voor Nederland.
Mijn rol
Voor dit project heb ik verschillende rollen gehad. In dit teamverband heb ik samen gewerkt met Game technologie studenten. Dit was een leuke uitdaging omdat we nu meer verschillende skills hadden binnen het team waardoor we veel meer konden prototypen (Zij konden prototypes goed bouwen).
Ik heb zelf veel onderzoek gedaan naar de doelgroep vleermuizen & mensen die wonen in de stad Den Haag. Ik heb de natuur opgezocht en de omgeving, en heb ik de mensen gesproken en geinterviewd. Het onderzoek naar vleermuizen is gegaan door veel deskresearch te doen en te spreken met de opdrachtgevers.
Na het onderzoeken heb ik verschillende brainstormsessies georganiseerd om met mijn team tot ideeen te komen. Met deze verschillende ideeen zijn we steeds weer gaan testen en feedback gaan vragen tot een verbeterd concept. Waaruit uiteindelijk het eindresultaat is voortgekomen.
Het proces
Ontwerprichtlijnen
Het leven van de vleermuis
De eerste ontwerprichtlijn is belangrijk om de mens mee te nemen in het leven van de vleermuis. We willen hierbij ervoor zorgen dat het voelt alsof jij de vleermuis bent. Hiermee willen we een soort gevoel creëren en inlevingsvermogen. Het zien van de omgeving en ervaringen die de vleermuis ondergaat is daar een groot deel van.
Mobiel concept
Door met de opdrachtgever in gesprek te gaan , zijn we erachter gekomen dat het belangrijk is dat niet alleen mensen in de stad meer over vleermuizen te weten moeten komen, maar ook buiten de stad. We willen hiervoor het gemakkelijk maken om mensen te bereiken. Hierdoor is het belangrijk dat ons concept mobiel wordt en dus makkelijk verplaatsbaar moet worden.
Respect voor de vleermuis
Uit ons deskresearch blijkt dat vleermuizen in grote steden vaak last hebben van straatverlichting. We willen geen concept creeeren waarbij vleermuizen nog meer overlast zullen krijgen in hun leefomgeving. Daarom willen wij een concept creeeren waarbij ze geen extra overlast ervaren.
Kennis opdoen
Als laatste ontwerprichtlijn is het belangrijk dat de menselijke doelgroep leert over de rol in het ecosysteem van de vleermuis. Door ons onderzoek te doen, zijn we erachter gekomen dat veel van de doelgroep niet goed weet wat de rol is van een vleermuis in het ecosysteem. Door deze onwetenheid zijn mensen vaak niet bewust wat voor goede dingen de vleermuis doet voor ons. Door deze bewustzijn te creëren zullen mensen meer begrip hebben voor de vleermuis.
Prototypen
De container
Voor het eerste prototype hebben we het idee om in een container een immersive room te maken. Hier kunnen we de ervaringen van de vleermuis volledig visualiseren in een leuke game. Ook past de container goed binnen onze ontwerprichtlijnen. We willen erachter komen wat mensen ervan vinden en of dit een leuke manier is om kennis op te doen.
Door een game toe te voegen waar jij de vleermuis bent en jouw sonar skills moet gebruiken om te overleven zul je kennis maken met de vleermuis en zijn obstakels en ervaringen leren kennen
De sonar visueel
Het tweede prototype is een aansluiting geworden op het eerst prototype. Wat mensen nog wel het leukste vinden aan vleermuizen is het gebruik van sonar. Vleermuizen kunnen hier mee communiceren en jagen hier ook mee. We willen dat mensen dit kunnen gebruiken om zo dichter in de huid van de vleermuis te zitten. Het andere deel van mijn team heeft een interactieve sonar gecreeerd. Wannneer je klikt zul je een visualisatie zien van zo een sonar die je kan gebruiken om dingen op te sporen.
Het storyboard
Met het storyboard willen we de gebruiker de gehele experience duidelijk maken door het visueel te laten zien. Het storyboard vertelt het verhaal van “beleef de nacht’. Waar je eerst de container onder ogen zult zien en wordt meegenomen in de game.
De game
Ook hebben mijn teamgenoten een deel van de game kunnen maken. Deze was volledig speelbaar. We hebben 1 level kunnen uitwerken waar we ook de intro hebben gemaakt van de game zodat de gebruiker een ‘teaser’ kreeg van het werkelijke. In ons concept werken we met een immersive room. Dit prototype was speelbaar op de laptop.
Het Resultaat
Een immersive game waarin je in de huid stapt van een vleermuis.
Dit doen wij door de gebruiker het leven en de belemmeringen van de vleermuis te laten ervaren.
Wij willen mensen meer verbinden met de vleermuis in de stad.
Stap in de container en speel levels in de huid van een vleermuis. Leer de vleermuis kennen en de obstakels die hij ondervind het dagelijkse leven.Om zo de vleermuis te leren kennen, bewustheid te creëren bij de gebruiker over de gevaren van het leven van de vleermuis, en een unieke ervaring te beleven.